Binjurar

En sajt för dig som vill veta mer om binjurar
Intresseanmälan
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig!

Binjurar – Information om binjureutmattning

Alltid trött? Utbrändhet och utmattad. Det kan vara dina binjurar.

Det verkar som att många människor i västvärlden är trötta och stressade.

Är du utmattad? det kan bero på dina binjurar!

Jag kommer fråga dig ett par frågor och vill att du ska svara ärligt:

Anstränger du dig för att gå upp på morgonen? Känner du dig trött även fast du sovit hela natten? Känner du dig ofta nergången och utmattad under dagen? Så trött att du skulle kunna sova? Måste du ha salta och söta maträtter såväl som koffein för att ta dig igenom dagen?

lär dig mer om dina binjurar

Om du svarade ja på någan av ovanstående frågor är det sannoikt att du lider utav utmattning av dina binjurar.

Det är ett väldigt vanligt problem som ofta går förbi obesett. Det påverkar kvinnor oftare än män.

Antalet människor som lider har ökat markant sedan lågkonjunkturen – pengaoro och jobbproblem orsakar stora påfrestningar.

Vad är binjureutmattning?

Binjureutmattning är en term som beskriver när dina binjurar är utmattade. Binjureutmattning är ofta associerat med stressnivåerna. Binjurar frisläpper kortisol som svar på stress, kortisol är kroppens naturliga anti inflammatoriska medel och reducerar stress och inflammationer när det behövs. Dina binjurar sitter precis ovanför njurarna och är ungefär lika stora som valnötter. De har en väldigt viktig funktion i kroppen, de utsöndrar över 50 olika hormoner som kroppen behöver för att överleva. Binjurar släpper som nämnt ovan inte bara ut kortisol, andra hormoner de frisläpper är: testosteron, östrogen, epinefrin och progesteron.

En expert inom området binjureutmattning kan konstatera att körtlarna arbetar med andra hormoner och symptom i något kan kallas en “symfoni”. När en del av symfonin lider och faller ut (som klimakteriet för kvinnor och andropausen för män) måste dina binjurar producera större mängder av könshormoner, nyckeln till ett långt liv är att se till att dina binjurar är friska.

Förr i tiden hade vi mycket mindre stress än vi har nu i vårt moderna liv, dessa stress attacker skulle hanterats med små mängder kortisol, idag är det nästan ett konstant behov. Världen vi lever i idag är tufft och binjurarna ger ofta upp som ett resultat av stress över en lång period gentemot ett kort ögonblick. Tillståndet referreras ofta som nervsammanbrott eller utmattning, men det är egentligen binjurarna som ger upp – binjureutmattning.

Det finns inga synliga symptom på binjureutmattning och det är därför den går förbi osedd. Människor kan leva med det här hela sina liv och tro att det är normalt.

Den här utmattningen kan inte avlösas genom endast en god natts sömn. Det är estimerat att mer än 80 % har upplevt någon form av binjureutmattning och de fysiska symptomen associerade med stress någon gång i sitt liv. Det är osannolikt att doktorn kan diagonistisera dig direkt med binjureutmattning. Det finns ett fall om ett kvinnligt offer som hade fått besöka 27 olika läkare innan de diagnostiserat henne med binjureutmattning! Det här är dock ett extremfall.

Visste du att? En kopp kaffe stimulerar dina binjurar i upp till 18 timmar. Den här överstimulationen kan vara ett problem.

Symptom och negativa effekter av binjureutmattning

Binjureutmattning kan verkligen förstöra ditt liv, i extremfall kan det vara så illa att du bara kan vara vaken och röra dig ett par timmar om dagen. Förändringar görs på kolhydraterna, proteinet och fett metabolismen, vätska och elektrolytisk balans blir påverkade såväl som hjärtat, det kardiovaskulära systemet och sexlusten som en följd av binjursutmattning.

De primära symptomen för binjureutmattning är:

–       Du känner dig ovanligt trött hela tiden

–       Du känner dig nedgången och har ingen energi

–       Du kämpar för att vakna upp på morgonen trots att du sov ordentligt under natten

–       Du kämpar för att ha kvar energi på eftermiddagen

–       Det tar flera timmar innan du känner dig riktigt pigg

–       Du vaknar upp flera gånger per natt

–       Sjukdomar och stress påverkar dig mycket och du kämpar för att bli av med det

–       Du är sugen på salta, söta och koffeinrika godsaker

–       Ökad PMS eller klimakteriet symptom

–       Depression

–       Känslan av att vara svag du blir trött av att gå upp för trappor

–       Låg sexdrift

–       Kraftigare allergiska reaktioner

–       Yrsel både när du ställer dig upp och rent allmänt

Om du känner att du stämmer in på något/några av de ovanstående symptomen kan du mycket väl ha binjureutmattning.

 

Testa dig själv hemma (du kan behöva hjälp med det här)

Vi listar tre tester man kan göra hemma för att avgöra om man har binjureutmattning. Det här kan vara hjälpfullt för de som inte kan ta ett kortisoltest från sin akutmottagning, det kan också hjälpa dig att få akutmottagningen att utföra testet på dig om du berättar för dem att du gjort testet hemma också.

Test #1: Iris kontraktionstest

Utrustning som behövs: Stol, liten ficklampa, spegel, en klocka och ett mörkt rum.

I ett mörkt rum, sätt dig på en stol framför en spegel. Håll ficklampan vid sidan av ditt huvud och lys den över ena ögat (genom spegeln). Se vad som händer i spegeln.

Du borde se din pupill kontrahera sig direkt efter ljuset träffar det. Pupillen håller sig oftast kontraherad, men om du har binjureutmattning så klarar inte pupillen av att kontrahera sig och kommer utvidgas. Utvidgningen kommer ske inom 2 minuter och hålla i ca 30-45 sekunder innan det kontraherar igen. Ta tid på hur länge utvidgningen håller och jämför det med ett resultat några veckor fram. Ta testet en gång varje månad, eftersom det visar om du är på bättringsvägen.

Test #2: Blodtryckstest

Om ditt blodtryck sjunker när du ställer dig upp efter du har legat ner, så indikerar det nästan alltid någon form av låga nivåer i binjurarna. Det här kan mätas med en blodtrycksmätare som du kan köpa på de flesta apotek. Se till att du köper den typen som inte kräver ett stetoskop för att ta blodtrycket.

Kom ihåg att ta det här testet när du druckit ordentligt annars kan det ge felaktiga resultat. Ligg ner i ca 10 minuter, ta sedan ditt blodtryck (medans du fortfarande ligger ner). Ställ dig sedan upp och ta ditt blodtryck direkt, blodtrycket bör stiga ca 10-20mmHg när du ställer dig upp. Om ditt blodtryck sjunker, så har du förmodligen utmattade binjurar. Ju kraftigare sjunkning desto kraftigare utmattade är dina binjurar.

allt om binjurar

Test #3:

Det här fungerar bara på ca 40 % av människorna som lider av binjursutmattning, men om testet är positivt så är det ”slamdunks” bekräftelse.

Med en kulspetspenna, ta änden av pennan och stryk skinnet på magen med den, gör ett märke på ca 6 cm. Inom ett par sekunder bör en linje uppenbara sig. I en normal reaktion är märket vitt och rodnar efer ett par sekunder. Men om du har binjureutmattning så stannar den linjen i ca 2 minuter och blir bredare.

The Daily mail sa såhär – “Problemet är att detta tillstånd är svårt att diagnostisera binjurefunktionen mäts på en glidande skala, lite som sköldkörtelfunktionen Det är bara om ett test visar att du har nivåer i den högsta eller lägsta 2 %, som det kommer att anses “onormalt” “.

Så om dina kortisol nivåer är i de lägsta 5 % och du lider av kraftiga symptom så kommer det fortfarande inte ses som ett medicinskt tillstånd.

Kolla resultaten av dessa tester och diskutera allting med din egna akutmottagning och där kanske de kan ge dig ett salivtest för att ta reda på dina nivåer. (För att se om du är i topp eller lägsta 2 %.)

Vad orskarar binjureutmattning?

Många experter säger att binjureutmattning är en sidoeffekt av att leva i det moderna samhället.

Huvudorsaken av utmattning av binjurar är på grund utav de stora mängderna stress människor orsakar sina kroppar varje dag. Andra anledningar till binjureutmattning är emotionella kriser såsom skilsmässor eller en avliden släkting, kroniska infektioner såsom influensa, lunginflammation och stora operationer är andra orsaker till det.

Vetenskapen bakom produktionen av binjurströtthet är de körtlar som svarar på alla olika typer av stress du tar emot med hormoner som reglerar många viktiga funktioner i kroppen (immunförsvaret, hjärtfrekvens, muskeltonus, energiproduktion) som gör det möjligt för oss att klara av stress.

När det här händer i förlängda perioder så kan man trötta ut sina binjurar och till sist klarar de inte av att producera det kroppen behöver för att kontrollera stressnivåerna.

Oavsett vad som orsakar stressen så måste dina binjurar svara på det här för att bibehålla en balanserad och ostressad kropp. Om dina binjurar inte klarar av att svara på stressen effektivt så har vi en binjursutmattning. Njurarna fungerar fortfarande, men inte till sin fulla potential.

Binjursutmattningen brukade vara väldigt sällsynt men på grund utav den högt tempofyllda världen vi lever i idag, så börjar det bli väldigt vanligt. Avslappning kan vara väldigt svårt att finna och om man räknar in andra faktorer såsom rökning, koffein, pengabrist, sömnproblem, jobb- och familjeproblem, bearbetade livsmedel och avsaknad för fysisk aktivitet så är det inte så konstigt att våra kroppar inte kan hålla ikapp med oss.

Vad finns det för lösningar?

Om du lider av binjursutmattning så har jag goda nyheter, det är möjligt för dig att må bra igen.

Den största orsaken till binjursutmattning är livsstilsfaktorer som lätt kan ändras med lite engagemang, motivation och öppenhet att förändra. Jag vet att om jag skulle lida av något av ovanstående symptom, skulle jag vara villig att göra allt för att bli av med dem.

Du måste ge dig själv den tid det tar att bli frisk och må så bra som du gjorde innan, det kan ta upp till 1-2 år, det tar tid, men ge inte upp!

För att hjälpa dig har jag kommit på en lista med 10 metoder som kan hjälpa dig överkomma binjursutmattning.

–       Få bort så mycket stress från ditt liv som möjigt och lär dig säga nej till negativa saker

–       Träna regelbundet, lätt till en början, gång utomhus är bra. Ingen intensiv träning det kommer bara få dig att må sämre.

–       Se till att du går och lägger dig samma tid varje kväll, inte senare än 10 och försök få åtminstone 8-10 timmars sömn varje natt.

–       Ät en vanlig balanserad kost varje dag, undvik att skippa mål och skräpmat

–       Ät minst fem portioner frukt eller grönsaker varje dag, variera för att göra det mer intressant

–       Njut av livet, gör något kul varje vecka så att du kan le och skratta

–       Ha tid för att slappna av, gå på massage, gå på yoga eller ha lite avslappnande tysthet på kvällen

–       Undvik bearbetade livsmedel

–       Ät mineralsalt med dina måltider

–       Se till att du får i dig tillräckligt med C-vitamin, Kalcium, Omega-3 och magnesium varje dag

Jag garanterar att om du börjar göra de här förändringar så kommer du börja må bättre snabbt. Försök göra en eller två förändringar per vecka istället för att göra alla tio på samma gång! Vi har bara en chans på det här livet och ingen vill spendera halva livet att gå omkring som en zombie. Så låt oss leva väl och kämpa mot binjursutmattning med friska binjurar.